Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

 
 

1 Octombrie – Ziua Mondială a Vegetarianismului

Creat 12.10.10 22:22 | Ultima modificare 12.10.10 22:25

1 Octombrie – Ziua Mondială a Vegetarianismului

Ziua Vegetarianismului este celebrată din anul 1977, la iniţiativa Societăţii Vegetarienilor din America de Nord, fiind adoptată ca zi internaţională în 1978 de către Uniunea Internaţională a Vegetarienilor, cu scopul de „a promova bucuria, compasiunea şi posibilităţile susţinerii vieţii prin vegetarianism”.

Despre vegetarianism

 

Vegetarianismul este practica unei diete ce exclude produsele animale, printre care mezelurile, peştele, stridiile, crustaceele şi alte produse obţinute prin măcel. Sunt mai multe variante de dietă, unele exclud ouăle şi/sau alte produse obţinute de la animale, precum lactatele şi mierea, pe când veganismul exclude tot ce ţine de produse animale. Un termen ar fi regim pe bază de plante.

 

O dietă vegană este o formă de vegetarianism ce exclude toate produsele animale din dietă, printre care şi mierea. Acei care practică veganismul din motive etice exclud produsele animale din dieta lor ca parte dintr-o practică mai mare de înfrânare de la folosirea animalelor pentru orice scop (ex. piele, blană etc.), deseori din suport pentru drepturile animalelor. (…)

 

Semi-vegetarianismul se constituie dintr-o dietă bazată pe mâncărurile vegetariene, dar poate include peşte sau câteodată mezeluri, precum şi lactate sau ouă. Asocierea semi-vegetarianismului cu vegetarianismul în argoul profesional, în special pescetarianismul (denumit şi pesco-vegetarianism; este descris ca o dietă vegetariană ce include peşte), a dus la ceea ce grupurile vegetariene au citat ca fiind categorisire improprie a acestor diete ca fiind vegetariene. Societatea vegetariană, care a iniţiat popularitatea folosirii termenului „vegetarian" de prin 1847, condamnă asocierea semi-vegetarianismului ca vegetarianism valid; organizaţia indică faptul că a consuma peşte nu este vegetarian.

 

Motivul alegerii acestei diete poate fi legat de moralitate, religie, cultură, etică, estetică, mediul înconjurător, societate, economie, politică, gust sau sănătate. Dietele vegetariane pregătite corespunzător satisfac valorile nutriţionale pentru toate stagiile vieţii, iar studiile pe scală largă arată că vegetarianismul reduce considerabil riscul de cancer, de atac de cord, şi de alte boli.

(din Wikipedia)

 

Despre Societatea Vegetarienilor din România

 

A fost înfiinţată la Cluj în 1991. În prezent are peste 800 de membri. SVR (www.svr.ro) desfăşoară activităţi de promovare a unui stil de viaţă vegetarian, informând atât asupra avantajelor personale ale celor ce urmează o astfel de dietă, dar şi a impactului pozitiv asupra mediului, animalelor şi planetei în general.

(Sursă: http://www.e-uri.ro/2010/10/comunicat-1-octombrie-%E2%80%93-ziua-mondiala-a-vegetarianismului/)

 

 

Luna Conştiinţei Vegetariene

 

Luna octombrie, demarând cu Ziua Mondială a vegetarianismului, este considerată şi Luna Conştiinţei Vegetariene (Vegetarian Awareness Month), respectiv Luna Respectului pentru Viaţă (Reverence for Life month), Luna Alimentelor Vegetariene (Month of Vegetarian Food).

Pe parcursul lunii vegetarianismul şi respectul pentru animale se celebrează în mai multe zile:

• 1 octombrie - Ziua Mondială a Vegetarianismului (World Vegetarian Day)

• 2 octombrie - Ziua Mondială a Animalelor Crescute în Ferme (World Farm Animals Day - WFAD)

• 4 octombrie - Ziua onomastică a Sfântului Francisc de Assisi, patronul animalelor şi al mediului înconjurător, întemeietorul Ordinului Franciscan

• prima săptămână întreagă a lunii (care să includă şi ziua lui Sf. Francisc) - Săptămâna Mondială a Rugăciunii pentru Animale (World Week of Prayer for Animals)

• 16 octombrie - Ziua Mondială a Mâncării (World Food Day), iniţiată de ONU

• 1 noiembrie - Ziua Mondială a Veganismului (World Vegan Day)

 

 

Materiale conexe:

 

Mark Bittman despre ce nu e în regulă cu mâncarea

 

„În timp ce o grămadă de oameni deştepţi se concentrează să vadă dacă mâncarea este organică sau locală sau dacă suntem drăguţi cu animalele, cele mai importante probleme sunt ignorate. Nu mă înţelegeţi greşit. Îmi plac animalele, şi nu cred ca e în regulă să industrializăm creşterea lor şi să profităm de ele ca de nişte unelte. Nu ai cum să te porţi frumos cu ele când omori 10 miliarde pe an. Asta e numărul nostru. 10 miliarde. Dacă le înşiri pe toate pe o sfoară - pui, vaci, porci şi oi - către Lună, ar ajunge până acolo şi înapoi de cinci ori. (…) Şi asta doar în Statele Unite. Şi cu super-consumul nostru de animale care produc gaze cu efect de seră şi boli de inimă, a vorbi de bunătate este poate o pistă falsă. Haideţi să micşorăm numărul animalelor ucise pentru mâncare, şi atunci de-abia să ne preocupăm de cât de frumos ne purtăm cu cele rămase."

 

Graham Hill: De ce sunt un vegetarian de zile lucrătoare

 

„De fapt, oricare dintre aceste puncte de vedere ar fi trebuit să fie suficient pentru a deveni vegetarian. Şi totuşi, iata-mă, chk, chk, chk, înfigându-mă într-un grătar mare şi bătrân.

Deci, de ce băteam pasul pe loc? Am realizat că fusesem prins în capcana unei soluţii binare. Ca şi când ai fi obligat să fii ori un mâncător de carne, ori un vegetarian. Presupun că nu eram tocmai pregătit. Imaginaţi-vă ultimul hamburger. (Râsete) Aşa că bunul meu simţ, intenţiile mele bune erau în conflict cu papilele mele gustative. Şi-mi promiteam că o voi face mai târziu. Şi, deloc suprinzător, acel mai tâziu nu venea niciodată. Vă sună familiar?"

 

Recomandaţi acest material unui prieten: