Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

 
 

În a doua zi de sâmbătă a lunii mai se sărbătoreşte Ziua Internaţională FairTrade

Creat 18.06.10 21:50 | Ultima modificare 18.06.10 21:51

Ziua Internaţională Fair Trade (a comerţului echitabil)

Conform Ziarului de Iaşi, „Fair Trade (comerţ echitabil) desemnează o mişcare socială şi economică ce apără drepturile producătorilor şi doreşte să echilibreze sumele ce le revin acestora din vânzarea produselor, în comparaţie cu profiturile realizate de distribuitori”. (http://iasifun.ziaruldeiasi.ro/saptamana-fair-trade-3-9-mai-2010/1066/)

Despre Ziua Internaţională a Comerţului Echitabil şi despre mişcarea fair trade se pot citi mai multe pe pagina http://www.euractiv.ro. Spicuim din articol:

„În fiecare an, în a doua zi de sâmbătă a lunii mai, se sărbătoreşte Ziua Internaţională FairTrade, anul acesta aniversarea fiind pe 8 mai. (…)

Începând cu anii 60, în ţările occidentale s-a dezvoltat mişcarea de comerţ echitabil sau FairTrade. Concepută ca un demers alternativ de combatere a sărăciei şi nedreptăţii sociale globale, mişcarea Fair Trade se preocupă în principal de asigurarea accesului pe piaţa globală a micilor producători din ţările Lumii a Treia, în condiţiile unor practici care să asigure un preţ corect produselor acestora. (…)

Comerţul poate fi un instrument fundamental pentru reducerea sărăciei şi atingerea unui target important, acela al dezvoltării sustenabile. Prin intermediul fair trade, producătorii deţin un control mai mare asupra muncii şi a vieţii acestora. Cetăţenii, de la micii producători până la consumatorii informaţi şi instituţiile de-a lungul întregului glob, sprijină producţia responsabilă, practicile comerciale şi consumul de produse fair trade.(…)" (http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_20105/Ziua-internationala-Fair-Trade-(a-comertului-echitabil)-marcata-si-in-Romania.html)

 

Ce puteţi face Dumneavoastră?

• Dacă sunteţi persoană particulară:

Ziarul de Iaşi ne îndeamnă astfel: „în România, deşi produsele marcate Fair Trade sunt rare, avem posibilitatea de a contribui mai ales prin consumul produselor locale, ecologice, sustenabile, cumpărate direct de la producător".

• Dacă reprezentaţi o organizaţie de profil:

Semnaţi petiţia Pentru o Politică Agricolă și Alimentară Comună sănătoasă, durabilă, echitabilă și prin sprijin reciproc.


Cităm din Introducerea pentru „Declarația Europeană Alimentară și Agricolă":

„Inițiatorii acestei declarații provenim din medii diverse - asociații de fermieri, consumatori, ecologiști, altermondialiști, sănătate publică și dezvoltare - și suntem îngrijorați de viitorul alimentar și agricol al Europei. (…)

Acest nou sistem agricol și alimentar pe care îl construim, se bazează pe echitate, dreptul universal la hrană, buna guvernare și transparență.

Un gamă largă de noi activități cum ar fi creșterea producției alimentare, piețele locale, achiziții publice locale, schimburi de semințe tradiționale și așa mai departe, sunt în continuă creștere în întreaga Europă. În plus față de noile tendințe, cum sunt mișcarea orașelor de tranziție, Regiuni fără Organisme Modificate Genetic și dezbateri naționale și locale pe tema politicii alimentare arată creșterea susținerii publicului pentru o altă formă a agriculturii și alimentației.

Totuși, activitățile locale și mișcările locale nu sunt suficiente. Credem că este timpul să construim o coaliție largă de grupuri din toate domeniile la nivel European, care să provoace schimbarea Politcii Agricole Comune (PAC) actuale și planurile Comisiei Europene și a Guvernelor naționale pentru noua PAC ce va fi implementată începând cu 2013. În viziunea autorităților, principalul punct pentru noua PAC este de a menține "competitivitatea" industriei alimentare europene la nivel global. Procesul de reformare a PAC 2013 începe acum. Credem că este nevoie de un mesaj puternic nu doar pentru factorii de decizie europeni, dar și pentru factorii de decizie din alte țări - o viziune pentru o PAC durabilă, potrivită pentru secolul 21. (…)

După mai mult de o jumătate de secol de industrializare a agriculturii şi a producţiei alimentare, agricultura durabilă de scară mică şi culturile alimentare locale au fost considerabil reduse în Europa. În prezent, sistemul nostru alimentar este dependent de combustibili fosili ieftini, nu recunoaşte limitările resurselor de apă şi pământ, şi susţine alimentația nesănătoasă cu nivel mare de calorii, grăsimi şi săruri, nivel foarte scăzut de fructe, legume şi cereale. Privind în perspectivă, creşterea costurilor de energie, pierderile drastice de biodiversitate, schimbările climatice şi scăderea resurselor de apă și sol ameninţă viitorul producţiei alimentare. (…)este timpul pentru o suveranitate alimentară. Considerăm că o noua Politică Agricolă și Alimentară ar garanta şi ar proteja spaţiul cetăţenilor din UE şi din ţările candidate precum şi capacitatea și dreptul lor de a defini propriile modele de producţie, distribuţie şi consum, urmând principiile descrise mai jos.

 

Noua Politică Alimentară și Agricolă Comună

1. consideră alimentul un drept uman universal… (continuare)

2. acordă prioritate producerii alimentelor şi furajelor pentru Europa… (continuare)

3. promovează modele de alimentaţie sănătoase… (continuare)

4. acordă prioritate menţinerii agriculturii din Europa… (continuare)

5. asigură condiţii echitabile și nediscriminatorii pentru agricultorii şi lucrătorii agricoli… (continuare)

6. respectă mediul local și global… (continuare)

7. garantează faptul că agricultura şi producţia alimentară va fi în continuare fără organisme modificate genetic… (continuare)

8. oprește promovarea utilizării şi producţiei de agro-combustibili industriali… (continuare)

9. asigură transparenţa de-a lungul lanţului alimentar… (continuare)

10. reduce concentraţia puterii în sectoarele agricole… (continuare)

11. încurajează producţia şi consumul local… (continuare)

12. dedică resurse pentru a preda elevilor abilităţile şi cunoştinţele necesare pentru a produce, a procesa, şi a savura alimente sănătoase și nutritive."

Semnaţi petiţia aici: http://www.europeanfooddeclaration.org/declaration/ro


Până azi petiţia a fost semnată de:

Europe - 12 organizaţii

International - 3 organizaţii

Austria - 13 organizaţii

Belgium - 17 organizaţii

Bulgaria - 1 organizaţie

Czech Republik - 1 organizaţie

Denmark - 2 organizaţii

Finland - 1 organizaţie

France - 8 organizaţii

Germany - 9 organizaţii

Greece - 1 organizaţie

Hungary - 1 organizaţie

Italy - 16 organizaţii

Luxemburg - 1 organizaţie

Netherlands - 5 organizaţii

Norway - 1 organizaţie

Poland - 1 organizaţie

Portugal - 5 organizaţii

Romania - 37 organizaţii

Slovakia - 1 organizaţie

Slovenia - 1 organizaţie

Spain - 6 organizaţii

Sweden - 1 organizaţie

Switzerland - 3 organizaţii

Turkey - 13 organizaţii Slow Food + 15 alte organizaţii

United Kingdom - 7 organizaţii