Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

 
 

1 iulie – Ziua Mondială a Arhitecturii

Creat 04.10.10 12:39 | Ultima modificare 04.10.10 12:40

1 iulie – Ziua Mondială a Arhitecturii

Cu ocazia Zilei Mondiale a Arhitecturii, în seria Iniţiative Clujene vă prezentăm un proiect de realizare, lângă Cluj, a unei mici aşezăminte cu construcţii arhitecturale moderne, de tip geodezic. Construcţii asemănătoare, în primul rând clădiri publice au fost realizate în mai multe ţări, pe baza unui patent american, răspândirea acestui tip de construcţii fiind limitată totuşi, în pofida utilităţii sale – aceste construcţii îşi susţin propria greutate –, datorită designului neobişnuit. Structura prevăzută în proiectul românesc prezentând inclusiv diferenţe conceptuale, ţinteşte domenii de aplicare diferite de cele de până acum.
În cele ce urmează proiectul clujean este prezentat, pe scurt, de iniţiatoarea acestuia, d-na Ana Buzas.

Totul a început în urma unei viziuni care m-a „bântuit" pe perioada primăverii-verii anului 2009 - viziune legată de construirea unei comunităţi speciale. Nici eu nu am înţeles prea bine atunci ce a vrut să fie această comunitate.

A trecut un an şi acum suntem în stadiul de început al implementării proiectului.

Ce s-a întâmplat între timp?

Acum un an am plecat de la premiza unei comunităţi - aşezăminte - ecologice care să funcţioneze, în primul rând, ca bază turistică pentru cei interesaţi să-şi petreacă câteva zile de odihnă într-o oază de linişte, departe de zgomotul oraşului, unde să poată servi o masă sănătoasă bazată pe produse naturale şi unde să-şi poată „încărca bateriile".

Dezvoltându-se în timp, obiectivul principal al acestui proiect a devenit ceva mai mult decât realizarea unui sat de vacanţă ecologic, accentul mutându-se din ce în ce mai mult pe activităţile de autocunoaştere. Iată formularea scopului nostru, în urma acestei metamorfoze: realizarea unei Comunităţi de Lumină.

Pentru că niciun aşezământ nu poate dăinui fără sufletul omului, fără spiritul dătător de viaţă.

 

Deci, ce vrea să fie acest proiect?

Rolul Comunităţii de Lumină este acela, în primul rând, de a oferi un loc în care să se poată accesa cunoaşterea de sine. Unde, printr-o serie de metode şi tehnici variate şi diversificate, din care fiecare poate alege ce i se potriveşte, să ajungem la adevărul din inimile noastre.

Comunitatea de Lumină se construieşte în afara oraşului Cluj-Napoca - nu foarte departe pentru a putea fi accesată relativ uşor.

Aşezământul se bazează pe un sistem de clădiri sub forma de domuri geodezice, în centru situându-se un dom mai mare - denumit, conform funcţionalităţii sale, Centrul Te Vezi -, iar în împrejurul său mai multe domuri micuţe pentru locuit şi un altul care va servi ca loc de „restaurant naturist".

Structura clădirilor va fi realizată dintr-un element natural, sănătos pentru organismul uman: lemnul. Construit într-un timp scurt şi din materie primă ieftină, semisfera geodezică din lemn oferă cea mai bună soluţie şi sub aspectul raportului cost-beneficiu. Semisfere asemănătoare au fost construite după anii 1950, pe baza ideilor arhitectului american Richard Buckminster Fuller, în mai multe ţări, edificiile cele mai mari aflându-se în Japonia, USA, Venezuela, Taiwan, în Marea Britanie fiind realizate, sub denumirea de Eden Project (Proiectul „Eden"), cele mai mari sere din lume, în formă de dom geodezic, în care se cultivă specii de plante colectate de pretutindeni.

Macheta Centrului Te Vezi


Aşadar, iniţiativa noastră de a realiza Centrul de Lumină este, într-o primă aproximare, un proiect de construcţie, cu scopul realizării unui centru eco-turistic care să servească totodată şi ca model de construcţie modernă.

Dar dincolo de aspectul turistic, ecologic sau de recreere, Centrul de Lumină este un loc unde fiecare dintre noi să-şi descopere propriul adevăr prin propria sa cale. Acest proiect are ca şi scop contribuirea la trezirea conştiinţei inimii - la trezirea conştiinţei umane: să ne înţelegem trecutul, să ne privim liber prezentul şi să ne creem conştient viitorul.


Mai multe informaţii despre Centrul de Lumină şi despre activităţile de autocunoaştere dezvoltate prin Proiectul Te Vezi puteţi afla la conferinţele care se ţin în fiecare joi, de la orele 18.00, la Clubul Te Vezi din cartierul Mărăşti (strada Aurel Vlaicu nr.1, în sensul giratoriu, lângă Volksbank).