Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

 
 

7 Aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii

Creat 18.06.10 21:33 | Ultima modificare 18.06.10 22:40

7 Aprilie – Ziua Mondială a Sănătăţii

„În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii alege o temă de dezbatere, toate statele membre fiind invitate să organizeze diferite acţiuni legate de aceasta, însuşi directorul general al OMS transmite un mesaj statelor membre legat de tema aleasă, însoţit de un raport la nivel global. Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătăţii este menită să atragă atenţia către tema "Urbanizare şi Sănătate" şi să antreneze guvernele, organizaţiile internaţionale, de afaceri şi societatea civilă întru-un efort comun pentru a aşeza sănătatea în centrul politicii de urbanizare. (…) Creşterea rapidă a populaţiei care trăieşte în oraşe, va fi printre cele mai importante probleme de sănătate globală ale secolului 21. Peste jumătate din populaţia lumii acum trăieşte în oraşe. Până în 2030 fiecare şase din zece oameni vor trăi la oraş, cifra ajungând la 7 din 10 în 2050. În multe cazuri, în special în ţările în curs de dezvoltare, viteza urbanizării a depăşit posibilitatea guvernelor de a construi infrastructura de bază. Urbanizarea neplanificată poate intensifica crize umanitare şi avea consecinţe pentru sănătatea şi securitatea sănătăţii tuturor cetăţenilor din mediul urban." (http://www.sanatateatv.ro)

Filme recomandate:

Dan Buettner: Cum sa traiesti 100 de ani

 

Sardinienii locuiesc în case verticale, sus şi jos pe scări. Fiecare drum la magazin, sau la biserică sau la casa unui prieten este o ocazie pentru o plimbare. Nu au nici un fel de facilităţi. Nu există nici un buton de apăsat pentru a lucra grădina sau prin casă. Dacă trebuie să amestece pentru o prăjitură, fac acest lucru cu mâna. Aceasta este o activitate fizică. Asta arde calorii la fel de bine ca şi mersul pe bandă rulantă."

 

Aubrey de Grey spune că putem evita îmbătrânirea

 

Dar întrebarea e, sunt ele atât de periculoase - aceste riscuri de a face ceva în legătură cu îmbătrânirea - încât să depăşească dezavantajul de a face exact opusul, adică de a lăsa îmbătrânirea aşa cum este? Sunt ele mai grave decât condamnarea a 100 000 de oameni pe zi la o moarte prematură? (...)

Există totuşi un argument pe care oamenii îl cred ca fiind atât de bun. Oamenii sunt îngrijoraţi în privinţa suprapopulării, îşi spun <<Păi dacă rezolvăm îmbătrânirea, nimeni n-o să mai moară sau oricum numărul morţilor va fi mult mai mic, vor fi doar cei care traversează St. Giles fără să fie atenţi. Aşa că nu vom mai putea avea mulţi copii şi copiii sunt foarte importanţi pentru cei mai mulţi dintre noi.>> Şi asta e adevărat. (...) Cred că într-adevăr vom avea o dilemă în privinţa asta. O să trebuiască să hotărâm dacă vrem natalitate scăzută sau mortalitate ridicată."

 

Bill Davenhall: Sănătatea ta depinde de locul în care trăieşti

 

Aţi completat vreodată formularele acelea lungi, din cabinetul doctorului? (...) Le completezi încontinuu. Şi ei te întreabă despre modul de viaţă, despre antecedentele medicale ale familiei, despre ce medicamente ai luat, dacă ai fost operat, dacă eşti alergic... am uitat ceva?

Dar partea aceasta a ecuaţiei nu am prea înţeles-o. Şi cred că nici doctorii nu o înţeleg. Ce înseamnă cu adevărat mediul înconjurător? (...) Gândiţi-vă un moment, aduceţi-vă aminte de locurile în care aţi trăit. Şi o să vă daţi seama că vă trăiţi viaţa în multe locuri diferite. Vă petreceţi viaţa odihnindu-vă şi muncind. Şi dacă sunteţi ca mine, petreceţi mult timp în avion călătorind undeva. Deci, nu e chiar simplu când cineva te întreabă <<Unde locuieşti, unde munceşti, şi unde îţi petreci timpul?>> Şi unde vă expuneţi riscurilor fără să vă daţi seama?"