Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

 
 

22 Aprilie – Ziua Planetei Pământ

Creat 18.06.10 21:59 | Ultima modificare 18.06.10 22:41

22 Aprilie – Ziua Planetei Pământ

Ziua Pământului s-a sărbătorit prima dată în 22 aprilie 1970, la iniţiativa senatorului american Gaylord Nelson şi a lui Denis Hayes, student la Universitatea Harvard. 20–25 milioane americani au participat atunci la demonstraţiile împotriva poluării mediului şi degradării naturii cauzate de civilizaţia industrială.

Pănă la sfârşitul anilor 1960 investiţiile industriale au dus la degradarea accentuată a râurilor şi pădurilor nord-americane. Râurile pline de nămol şi deşeuri luau foc la o scânteie, pădurile erau deja exploatate în mare parte, iar malurile şi ştrandurile pline de deşeuri periculoase. Fermele agricole erau „inundate" de diferite pesticide, iar efectul dăunător al aerului oraşelor industriale precum Portland era asemănător a 2 cutii de ţigări fumate pe zi.

Senatorul din Wisconsin Gaylord Nelson şi-a început activitatea de a organiza o „Zi a Pământului" încă din 1962. El a încercat să convingă mai mulţi membri ai Congresului să adere la ideile lui legate de protecţia şi curăţirea mediului, însă nu a avut mult succes. A reuşit totuşi să-l convingă pe preşedintele John. F. Kennedy să participe la o vizită de evaluare a mediului. Însă turul care a cuprins 11 state americane nu a avut mare răsunet, Nelson afirmând ulterior: „oamenii erau îngrijoraţi - politicienii mai puţin".

Văzând efectul demonstraţiilor împotriva războiului din Vietnam, în anul 1969 senatorul şi-a schimbat strategia, şi l-a însărcinat pe Denis Hayes, student la acea vreme, să organizeze o demonstraţie cuprinzând toată ţara, el anunţând evenimentul încă în acel an. Presa a sprijinit mult iniţitiva, marile reviste publicând mai multe articole despre poluarea mediului şi demonstraţia care a avut loc în 22 aprilie 1970, problemele abordate devenind astfel cunoscute de către publicul larg.

 

 

Ziua Pământului la Cluj

 

Omenirea la încrucişare de drumuri

 

În 17 aprilie la Cluj-Napoca, în organizarea clubului „Te-vezi", Ovidiu Victor Coşbuc, cercetător în domenii de graniţă a mai multor ştiinţe, preşedinte al Asociaţiei „Exploratorii Naguali", a susţinut conferinţa „Omenirea la încrucişare de drumuri", cu scopul prezentării viitorului Summit TERRA 3.

Acest summit planetar are rolul de a direcţiona eforturile naţiunilor pentru a găsi soluţii practice imediate şi de lungă durată cu privire la ecosistemul planetar şi raportul planetă-om.

Primul summit planetar, Terra 1 a avut loc între 3-14 iunie 1992 la Rio de Janeiro cu participarea a 172 de guverne şi 108 şefi de state. Terra 2 s-a desfăşurat între 26 august-4 septembrie 2002 la Johannesburg (Africa de Sud).

Summitul TERRA 3 se bazează pe protocolul Mother Earth având ca şi centru manifestul care exprimă Legea Unităţii şi drepturile Biosferei. Plecând de la acest manifest, acest protocol subliniază importanţa unităţii în diversitate la toate nivelurile existenţei, respectiv propune:

• introducerea conceptului de „Pământ - fiinţa vie", sublinierea importanţei biosferei în viaţa planetei;

• clarificarea conceptelor de divinitate, spiritualitate, transcendenţă, prin promovarea unei viziuni mature şi responsabile de natură existenţială;

• distribuirea echilibrată a energiilor planetare (inclusiv cele care deja au fost descoperite şi nu sunt utilizate);

• organizarea civilizaţiei umane în raport de echilibru pe toate planurile cu planeta, tutelarea ecosistemului planetar şi a drepturilor omului;

• schimbarea radicală a mentalităţii pe plan global, o adevărată revoluţie culturală planetară, bazată pe utilizarea a două concepte fundamentale: ecologie şi holistică.

Pentru pregătirea summitului se are în vedere o sesiune extraordinară ONU, cererea pentru aceasta fiind propusă de Grupul Mayapan şi Law of Time, mişcări recunoscute de ONU. Data exactă a summitului va fi precizată în cadrul lucrărilor pregătitoare, avându-se în vedere perioada septembrie 2012-decembrie 2013.

Mişcările susţinătoare ale proiectului Mother Earth propun, deasemenea, pregătirea şi responsabilizarea populaţiei şi a instituţiilor cu privire la reforma planetară, prin conferinţe publice şi organizarea unor echipe de lucru de la nivel local la nivel continental.

Sursă: http://www.universulterapiilor.ro/laincrucisare.html

 

Cu bicicleta de Ziua Pământului

 

Anul acesta în data de 22 aprilie la Cluj se desfăşoară o editie specială a Marşului Bicicliştilor Clujeni (a 32-a din seria lunară „critical mass" începută ca serie lunară în toamna anului 2007 în continuarea celei anuale începute de CCN in 1998). (…) Acţiunea are rolul principal de a transmite autorităţilor, publicului şi presei un semnal în direcţia mobilităţii urbane durabile, care nu poate fi concepută într-un oraş european modern fără o puternică promovare a utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport, alături de transportul în comun şi mersul pe jos şi ca alternativă la deplasarea automobilistică. (click aici pentru a citi tot articolul)

 

La Turda

 

Cu prilejul Zilei Pământului organizaţiile locale prezintă proiectele de mediu planificate şi în curs de derulare, sunt organizate ateliere educative pe tema protecţiei mediului, au loc proiecţii de filme şi reportaje.

Sâmbătă va avea loc la Şcoala Andrei Şaguna activitatea „Întoarce-ţi privirea spre Terra", iar duminică se organizează o excursie la Cheile Turzii.

Evenimentelor sunt organizate de Fundaţia de Ecologie şi Turism „Potaissa", Asociaţia Slow Food Turda, Asociaţia Ecologistă „Floare de Colţ" şi profesorii de geografie de la şcoliile din Turda şi împrejurimi.

Sursă: http://slowfoodturda.blogspot.com/2010/04/fa-te-auzit-ziua-pamantului-2010.htmlMateriale recomandate:

 

Al Gore: Noua gândire despre criza climatică

 

Bogăţia dialogului în democraţia noastră nu a pus bazele unei iniţiative curajoase de care este într-adevăr nevoie. Ei (politicienii) spun lucrurile corecte şi pot chiar (…) să facă lucrurile corecte, dar să vă spun: când m-am întors de la Kyoto, în 1997 cu un sentiment de fericire că am realizat un lucru mare acolo şi apoi am confruntat Senatul Statelor Unite, doar unul din 100 de senatori a fost gata să voteze, să confirme, să ratifice tratatul. Orice ar spune candidaţii trebuie să fie analizat în paralel cu ce spun oamenii. Această provocare este o parte din construcţia întregii noastre civilizaţii. CO2 este expiraţia civilizaţiei noastre, la propriu. Şi acum noi am mecanizat acest proces. Pentru a schimba acest lucru ne trebuie o întindere, o scară, o viteză a schimbării care este dincolo de ceea ce am făcut în trecut. Deci, de aceea am început prin a spune: fiţi optimişti în ceea ce faceţi, dar fiţi cetăţeni activi. Cereţi - schimbaţi becurile, dar schimbaţi şi legile. Schimbaţi tratatele globale. Trebuie să ridicăm vocea. Trebuie să rezolvăm această democraţie - această scleroză în democraţia noastră." (click pe text pentru a vedea filmul)

 

Earth Day 2008 Highlights

 

Film documentar realizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Pământului în oraşele SUA în anul 2008.

Urmăriţi filmul pe canalul Earth Day al televiziunii pe internet EarthDay Television.

Alte canale pe EarthDay TV: • încălzire globală (Global Warming), • fii activ! (Get Active), • energii alternative (Alternative Energy), • din ce în ce mai verde (Greener Living), • autori (Authors), • în sala de clasă (In The Classroom). (click aici pentru a viziona filmele)