Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

 
 

Tehnici de Eliberare Emoţională

Emotional Freedom Techniques - Tehnici de Eliberare Emoţională

 

După metoda lui Gary Craig

 

Emotional Freedom Techniques (EFT) este o metodă simplă care se aplică în aproape orice fel de probleme emoţionale şi de sănătate. Metoda a fost creată pentru a ajuta în demersurile psihoterapeutice, reducând terapia de la ani sau luni la minute sau ore.

În anii '80 psihoterapeutul Roger Callahan a observat că stimularea anumitor puncte de pe corp şi contracararea inversării psihologice sunt instrumente foarte utile în psihoterapie. El a descoperit o metodă de la care, la mijlocul anilor '90, a plecat Gary Craig pentru a concepe un mod cât mai simplu de a folosi aceste instrumente.

Despre avantajele tehnicii şi când ne ajută tehnica EFT

EFT este o tehnică de eliberare de bagajul emoţional nedorit, în scopul eficientizării vieţii. Se aplică fără medicaţie, necesitând un timp scurt de intervenţie.

EFT este o tehnică simplă şi uşor de folosit în caz de:

- panică/anxietate,
- frici/fobii,
- depresie,
- furie,
- dependenţe (dulciuri, gusturi, alcool, cafea, ţigări, droguri etc.),
- ADHD,
- traume, abuzuri (fizice, emoţionale),
- sindrom de oboseală cronică, stress,
- insomnie,
- probleme de vedere,
- slăbire,
- dureri (cap, spate, gât, umeri, încheieturi, dinţi, stomac, dureri generale etc.),
- alergii, lupus, psoriasis,
- tensiune, diabet, astm,
- disfuncţii sexuale,
- probleme urinare.

De ce şi cum funcţionează EFT?

Corpul uman are o natură profund electrică.

Deşi medicina vestică se concentrează aupra proceselor de natură chimică ce au loc în corp, medicina estică a descoperit încă de acum 5000 de ani că energia circulă în corp de-a lungul unor circuite pe care le-a numit meridiane.

De-a lungul acestor meridiane există puncte în care rezistenţa electrică a pielii este mult mai mică decât pe restul suprafeţei corpului. Asta înseamnă că orice semnal din aceste puncte ajunge mult mai repede la creier.

Starea de sănătate a omului este direct legată de starea sa emoţională. Afirmaţia de bază în EFT: „Cauza tuturor emoţiilor negative este o întrerupere (un blocaj) în sistemul energetic al corpului." Un astfel de blocaj face ca sistemul energetic al corpului să fie dezechilibrat.

EFT nu diagnostichează unde este blocat circuitul energetic, ci propune o revizie generală a lui: se stimulează toate meridianele energetice.

Cam în 40% din cazuri apare inversarea psihologică (IP): deşi la nivel conştient vrem anumite lucruri, credinţele noastre limitative fac să ne auto-sabotăm şi ne împiedică să le obţinem. IP are legătură cu câştigurile secundare pe care le menţinem prin obicieiurile noastre (de exemplu, copilul care se tot îmbolnăveşte pentru că altfel nu obţine atenţia părinţilor). Este posibil să fie vorba despre un câştig secundar foarte mare şi sistemul să nu permită echilibrarea până nu se lucrează cu acel câştig secundar.

EFT îndepărtează inversarea psihologică şi stimulează capetele meridianelor energetice în timp ce se rosteşte o frază de rememorare a problemei asupra căreia se lucrează.

Pentru a urmări progresul, începem prin a da o notă de la 0 la 10 discomfortului pe care îl simţim atunci când ne gândim la problema asupra căreia lucrăm. Dacă o problemă emoţională are mai multe aspecte, ea nu va fi rezolvată până când nu sunt aduse la 0 toate aspectele.

Metoda filmului rulat în minte: se „derulează cu încetinitorul" un „film" despre o întâmplare specifică legată de problema asupra căreia lucrăm, observându-se:

• cât durează,
• ce titlu ar putea avea,
• care sunt întâmplările, personajele,
• care e intensitatea emoţională, pe o scară de la 0 la 10.

EFT este o metodă experimentală. Deşi a fost de ajutor şi în cazuri de probleme grave, nu se recomandă folosirea ei decât de personal medical calificat în următoarele cazuri: personalităţi multiple, paranoia, schizofrenie, alte maladii mentale grave.

Material realizat pe baza prezentării Corinei Marin, trainer EFT: Emotional Freedom Techniques. Sursă: http://www.scribd.com/doc/46248407/Corina-Marin-EFT-Curs-Incepator-Workshop

 

Gary Craig despre EFT

Acest video prezintă experienţe extraordinare şi opiniile multor persoane despre EFT. Dumneavoastră poate aţi ajuns la rezultate similare sau diferite. Este indicat să primiţi aceste declaraţii cu precauţie deoarece metoda EFT este una nouă şi provocatoare la adresa convingerilor convenţionale. Înainte de a aplica EFT Vă rugăm să Vă consultaţi medicul sau un terapeut calificat.

Celia Kane avea dureri cronice:
„Toate părţile corpului meu dureau de ani de zile, nici nu mă mai duceam la medic."

Hank Hadley a fost diagnosticat cu scleroză în plăci:
„Am fost diagnosticat ca având scleroză multiplă. Acum nu mai găsesc nici urmă că această boală ar fi existat în organismul meu."

Pat Mason are 80 alergii:
„Am avut peste 80 de alergii, eram alergică, de fapt, la viaţă. Acum nu mai sunt alergică la nimic, pot să mănânc orice."

Este uşor să slăbeşti
Probleme de durere
Ruşine şi remuşcări
Diabet zaharat
Sindromul stressului posttraumatic

EFT - un ajutor universal pentru vindecare

EFT este prescurtarea denumirii Emotional Freedom Technique (tradus în lb. română: Tehnica Eliberării Emoţionale), şi este o variantă a acupuncturii referitoare la emoţii. Diferenţa este că nu folosim ace, în schimb ţintim problemele emoţionale. Acei factori emoţionali care contribuie la apariţia problemelor sau chiar a îmbolnăvirilor la nivel fizic într-o măsură mult mai mare decât cum a recunoscut ştiinţa până astăzi. Fiecare dintre noi ştim, intuitiv, că dacă purtăm în noi furie excesivă, dureri, remuşcări, traume, acestea se vor arăta şi în mod fizic.

Dacă cineva este foarte furios, stomacul i se contractă, eventual i se dilată vasele sanguine pe gât sau pe frunte, i se urcă tensiunea arterială - emoţile deci cauzează schimbări fizice. Dacă aceste efecte fizice se produc din nou şi din nou pe o perioadă mai lungă, atunci apar îmbolnăvirile.

„Eram deja sătul ca tot timpul să prescriu medicamente care să reducă simptomele pacienţilor fără să trateze cauzele adevăratele ale problemelor."

EFT, în schimb, ţinteşte aceste cauze mai adânci, de aceea dă rezultate acolo unde nimic altceva nu duce la succes.

„Este posibil tratarea şi rezolvarea problemelor emoţionale la un nivel atât de adânc încât acestea să rezulte în însănătoşirea fizică."

Acupunctura se bazează pe faptul că pe suprafaţa corpului există o reţea de canale prin care curg energiile subtile - canale ce se numesc meridiane. Dacă curgerea energiei este blocată, apare discomfortul psihic sau fizic, durerea sau boala. Spre marea mea mirare am descoperit că dacă stimulăm aceste meridiane (punctele de la început şi sfârşit) prin apăsarea uşoară cu vârful degetelelor, atunci blocajele dispar şi sistemul energetic se echilibrează, şi dispar chiar şi problemele emoţionale majore. Câteodată acest lucru se întâmplă în urma a câtorva minute de exerciţiu. Odată ce începem să tratăm aceste probleme emoţionale, făcând acest lucru în mod corect, şi dacă le rezolvăm cu adevăratelea, problemele fizice încep şi acestea să se rezolve.

„Am reuşit, într-un minut, să controlez nivelul durerii."
„Nu a existat o singură dată când nu ar fi funcţionat când aveam migrene."
„Migrenele au dispărut în zece minute."
„Nu mai am diabet, nu mai trebuie să-mi măsor nivelul insulinei în sânge. Am donat aparatul de măsurare a nivelului de insulină surorii mele care are o pisică obeză şi care a făcut diabet."

De fapt, nu am făcut altceva decât să reîmprospătăm o metodă chinezească cunoscută din timpuri străvechi, o metodă bine pusă la punct, şi să-i adăugăm câteva lucruri noi. Şi astfel am făcut un salt, suntem la parterul unui nou zgârie-nori în vindecare.

„Când aveam zece ani am căzut de la 8 metri înălţime, şi am aterizat cu fundul pe beton. Coloana mea vertebrală a fost atinsă în mai multe locuri. Mi s-a făcut prima operaţie pe coloană în 1971, a doua în 1972, a treia în 1979, a patra în 1984, a cincea în 1992, iar a şasea în 2002. Cu fiecare operaţie durerea a devenit din ce în se mai insuportabilă. Am trăit în chinuri, practic, toată viaţa. Luam pilulele contra durerii cum iau alţii bomboanele. Apoi am fost diagnosticat cu scleroză multiplă - vestea bolii a fost o altă ştire devastatoare pentru mine. Mă-ntrebam: Doamne, cât pot să mai îndur? Timp de cinci ani mă deplasam doar în cărucior cu rotile. EFT m-a scos din cărucior şi am început să mă deplasez pe picioarele mele, cu ajutorul cârjelor - medicii mi-au spus anterior că aşa ceva nu se va putea întâmpla -, iar apoi am scăpat şi de cârje, şi de condiţia de handicapat, şi am început din nou să lucrez."

„Văd că EFT ajută din nou şi din nou în cazul unor boli incurabile."

„Ceea ce priveşte scleroza în plăci: eu m-am vindecat total. Boala a dispărut, nu mai are nici urmă în organismul meu. Am 54 ani şi acum zilnic fac exerciţii de săritură."

Nu spun că putem vindeca orice boală în câteva minute sau în două-trei şedinţe, anumite probleme cer un timp mai îndelungat de tratament, dar deseori avem rezultate uimitoare.

„În experimentul nostru am luat mostre de sânge de la diferite persoane, şi le-am analizat sub un microscop special. Sângele unui om sănătos arată ca şi cursul unui râu limpede, iar sângele persoanelor bolnave arată ca şi o mlaştină, plină cu celule congestionate. Din cele şase persoane testate la trei sângele recoltat a arătat existenţa anumitor probleme de sănătate. Aceste trei persoane au fost supuse unui tratament EFT de cinci minute - „...această furie...toate aceste resentimente..." -, după care iarăşi am făcut analiza sângelui. Noile rezultate erau total diferite: nici urmă a acelor congestiuni. Am rămas fără grai. Când, în sfârşit, mi-am revenit, primul meu gând a fost să mă duc acasă şi să-mi rup toate diplomele pe care le-am obţinut prin ani de muncă. Mă apuc să învăţ despre acest EFT!...

În mod normal, ca şi nutriţionist, V-aş recomanda o cură de două-trei luni cu anumite suplimente nutritive, în schimb Vă spun: 5 minute EFT."

„Unele persoane care ne urmăresc munca spun că acestea sunt miracole. Eu nu mă consider deloc un , ci este vorba de faptul că organismul uman are o capacitate fantastică de autovindecare şi regenerare dacă energiile sale pot circula liber. Cei mai importanţi factori ce blochează aceste energii sunt problemele emoţionale şi amintirea traumelor suferite pe care le ducem cu noi.

Aşadar, noi ţintim miezul problemelor, de aceea se poate aplica EFT la orice problemă."

„Probleme de adicţiune"
„Ruşine"
„Probleme de vedere"
„Oboseală cronică"
„Fobia de zbor"
„Fibrilaţii cardiace"
„Dor exagerat"
„Diabet"
„Diverticulita"
„Stressul posttraumatic"
„Bogăţie"
„Uşurinţa de a scădea în greutate"
„Învingerea tracului"
„Insomnia"
„Îmbunătăţirea performanţelor"
„Realizarea relaţiilor"
„Mărirea apetitului sexual"
„Viaţa mea amoroasă s-a îmbunătăţit"
„Pentru prima dată în viaţă pot spune că într-adevăr îmi place de mie însămi, mă iubesc, mă accept pe mine şi pe alţii."
„Oamenii mă întreabă ce fel de tabletă antidepresivă iau, iar eu îi răspund: EFT."

„Chiar cred că orice este posibil cu EFT pentru că am constatat eu însămi. Favoritul meu este esxperimentul legat de analiza văzului pe care l-am condus de ceva timp. 75% din persoanele care au participat au remarcat îmbunătăţirea văzului în urma exerciţiilor. Şi acum mai primesc e-mailuri în care oamenii povestesc că nu mai au nevoie de ochelari, de exemplu, pentru citirea partiturii."

„EFT este, fără doar şi poate, cea mai bună metodă cu care m-am întâlnit."

Legat de EFT, unul dintre cele mai bune lucruri este că poate fi învăţat de oricine.

„EFT a fost unealta cu care m-am vindecat pe mine însumi."

„Eu am tratat cca 2000 de persoane venind din diferite domenii, cu diferite probleme, care s-au însănătoşit în raport de 98-99% - nu eu i-am vindecat, ci EFT."

„Mi-am zis: nu ştiu dacă pot să cred în acest lucru, dar ce ar fi să-mi suspend îndoiala pentru un timp?"

Manualul poate fi descărcat gratuit de pe sit-ul nostru. Eu doresc ca oamenii să ştie cum să aplice acestă metodă. Este nevoie de mai mult?