Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

 
 

JYOTISH

Despre JYOTISH

Ce este Jyotish?

Astrologia indiană sau „vedică", numită în sanscrită Jyotish(a) (Lumina Eternă), este astrologia sacră a Indiei, o adevarată ştiinţă a timpului, karmei şi destinului, cu rădăcini în tradiţia spirituală a Vedelor (scrierile sacre aflate la baza spiritualităţii unei mari părţi a Orientului). Numită şi „Ochiul Vedelor", Jyotish are capacitatea de a aduce lumină asupra misterului existenţei noastre, asupra legăturilor noastre cu materialitatea, asupra trecutului şi viitorului, asupra condiţiei noastre dintr-un anumit moment şi asupra drumului de urmat. Jyotish se bazează aproape în întregime pe scrierile tradiţionale, unele dintre ele fiind redactate de fiinţe despre care se spune că au atins desăvârşirea spirituală.

Astrologia Jyotisha s-a aflat la confluenţa tuturor marilor tradiţii astrologice ale Orientului şi Occidentului (în special astrologia greacă, arabă, persană şi tibetană). Spiritul receptiv la învăţătură spirituală al hinduşilor, în combinaţie cu fundamentele teoretice şi practice tradiţionale deja existente şi cu clarviziunea maeştrilor Jyotisha a făcut posibilă o integrare specială a cunoaşterii astrologice tradiţionale într-un sistem unic de astrologie.

 

Jyotish urmăreşte de fapt mişcarea Pranei (Energiei) universale şi individuale, pentru că aceasta este cea care dă naştere timpului; condiţia cantitativă şi calitativă a pranei din orice moment este studiată cu atenţie pentru a înţelege rezultatele karmei (karma phalas) şi modul în care omul s-a (auto)condiţionat în timp şi spaţiu. Prin Jyotish putem „citi" structura fundamentală a desfăşurării vieţii noastre, perioadele de ascensiune şi cele de cădere, momentele în care oportunităţile sau dificultăţile vor fi mai mari sau mai mici, în conformitate cu ceea ce am „semănat" la nivel karmic în trecutul nostru.

Jyotish poate fi folosită şi se pliază excelent la practica spirituală de tip yoghin sau tantric. În India, Nepal, Tibet etc. elemente de Jyotish erau şi mai sunt folosite şi azi pentru alegerea momentelor propice pentru desfăşurarea anumitor ceremonii, ritualuri sau practici spirituale, pentru înţelegerea felului în care energia se manifestă, pentru cosmizarea şi alchimizarea propriei fiinţe sau pentru determinarea locului încarnării fiinţelor divine. Natura profundă a vieţii, a timpului şi evoluţiei personale şi sociale poate fi cunoscută cu ajutorul Jyotisha! Prin modul specific în care este fundamentată, Jyotish creează premisele pentru o mai puternică orientare către spiritualitate a celui care o studiază (comparativ cu astrologia vestică); nu întâmplător cei mai mulţi dintre marii astrologi Jyotisha au fost şi sunt angajaţi şi pe o cale spirituală! Chiar şi numai studiul teoretic al sutrelor Jyotish se spune că are darul de a ilumina mintea celui care meditează asupra lor, intrându-se astfel în legătură cu Vibraţia Sacră a Universului (fiind oarecum asemănător, în acest sens, cu studiul gramaticii sanskrite). În Jyotish totul este cosmizat şi transfigurat, iar planetele, zodiile, casele şi constelaţiile (chiar şi gradele zodiacale sau intervalele orare) sunt privite din perspectiva realităţii ultime (divinităţilor tutelare) care le animă. A intra în comuniune cu ipostaza divină care guvernează - să zicem - o anumită planetă, înseamnă a înţelege profund modul în care aceasta se manifestă (atât în microcosmosul fiinţei individuale, cât şi în macrocosmos), precum şi modul în care participă la condiţia noastră temporală.

„Cel care cunoaşte toate acestea [adică natura ultimă a planetelor (deci a întrupărilor Divinului) şi modul în care ele se manifestă - n.n.] dobândeşte cunoaşterea perfectă a trecutului, prezentului şi viitorului. Fără Jyotish [deci fără „Lumina Eternă" a Spiritului revelată prin studiul astrologiei (şi - desigur - prin sadhana spiritual") - n.n], acestea [deci procesele temporale - n.n.] nu pot fi înţelese." - Brihatparasharahorashastra, cap 2, sutra 12.

În India, Jyotish este folosită şi ca un adjuvant esenţial în prescrierea remediilor medicale ayurvedice. Prin Jyotish se poate determina constituţia ayurvedică de bază, tendinţele către dereglare şi factorii care favorizează dezechilibrele, tiparele dezvoltării unei afecţiuni, dar şi momentele potrivite în care un pacient este mai sensibil sau receptiv la boală şi tratament. Din punct de vedere astrologic se consideră ca ayurveda caută de fapt remediul la dezechilibre care afectează sfera de funcţionare şi de rezonanţă în corpul şi psihicul uman a cel puţin unui element subtil (tattva) şi a unei planete (graha) sau combinaţii planetare (graha yoga), iar ajutorul astrologiei în identificarea exactă a tipului de dezechilibru şi la stabilirea remediului poate fi remarcabil. Un atât de mare accent s-a pus în India pe combinarea acestor două ramuri (Ayurveda şi Astrologia) încât, în timp, s-a dezvoltat un tip special de astrologie numit Astrologie Ayurvedică, iar unii dintre cei mai cunoscuţi medici, astrologi şi practicieni ayurvedici din India (exemple prestigioase fiind: cel mai cunoscut astrolog al secolului 20, B.V. Raman şi K.S. Charak - ambii chirurgi renumiti) şi alţii, binecunoscuţi în Occident (David Frawley, Vasant Lad, Robert Svoboda etc. - toţi practicieni ayurveda şi astrologi Jyotisha), le-au folosit şi le folosesc în combinaţie, cu mare succes.

Jyotish este foarte mult interesată de structura şi modul de manifestare al karmei, prin urmare esenţa ei este de fapt una previzională, chiar dacă tradiţional această ramură se numeste Jataka (natala). Totuşi, faptul că Jyotish pune atât de mult accentul pe descifrarea paternului viitorului nu o transformă neapărat în ceva fatalist, pentru că un astrolog competent în Jyotish oferă (sau ar trebui să ofere) întotdeauna clientului şi un remediu (atunci când viitorul se anunţă tulbure) şi nu-l lasă complet neajutorat în faţa forţei soartei sale. Prin aceasta Jyotish se conectează cu medicina tradiţională şi cu „căile salvării" cunoscute în tradiţia spirituală a Indiei (în special cu practicile devoţionale, cu yoga şi tantra).

De exemplu, unei persoane care urmează să treacă printr-o perioada (dasha) în care Soarele natal va fi debilitat prin anumite tranzite (gochara) conexe cu o devitalizare masivă, cădere energetică şi diminuare a forţei generale (bala), demotivare şi stimă de sine scăzută, un bun Jyotisha (în cazul în care este şi terapeut) îi va recomanda poate să-şi întăreasca energia Soarelui - şi poate şi pe cea a guvernatorului ascendentului (lagnesha) - purtând o anumită piatră preţioasă (în acest caz un rubin tăiat şi înrămat într-un mod special) pe o anumită parte a corpului, începând cu un anumit moment exact ales de astrolog în conformitate cu regulile astrologiei elective (Muhurta Jyotish); clientul va fi apoi îndemnat să poarte o îmbrăcăminte de culoare luminoasă şi caldă (roşu, galben etc), să folosească în alimentaţie anumite combinaţii de plante şi condimente pentru a-şi amplifica tonusul şi să evite altele, să mediteze sau să realizeze japa folosind, de exemplu, mantra lui Surya (Soarele), a lui Rudra, Indra, Agni, Durga sau Bhuvaneshwari, să folosească o yantra (figură geometrică specială) pentru concentrare, să practice un anumit tip de invocaţie sau rugăciune, să practice Salutul Soarelui sau/şi un anumit tip de tehnică respiratorie (de tip solar) şi să facă anumite schimbări în mediul în care trăieşte (cf. regulilor Vastu Jyotish) şi în obiceiurile sale zilnice, ţinând evident seama de eventualele contraindicaţii pe care aceste prescripţii le-ar putea avea. Desigur că aceste prescripţii sunt comune, în mare parte, cu cele ale tradiţiei yoga şi ayurveda; aspectul cel mai important fiind însă aici acela că ele pot fi realizate - cu ajutorul astrologiei Jyotish - cu mult timp înainte ca dezechilibrul să se producă, identificând cu exactitate natura şi cauza karmică, psihologică şi spirituală a acestuia, alegând un moment astral pentru administrarea tratamentului astfel încât acesta să aibă o maximă eficienţă şi contribuind astfel la prevenirea sau la eliminarea totală a ceea ce ar fi putut avea efecte nefaste mai târziu! În cazul în care nu este terapeut (sau îndrumator spiritual), practicantul jyotisha va recomanda clientului o persoană acreditată şi abilitată pentru a recomanda remedii.

Este demn de remarcat faptul că Jyotish a fost studiată şi folosită cu succes de fiinţe eliberate spiritual sau cu un înalt nivel de realizare, adevăraţi maeştri spirituali, cei mai cunoscuţi fiind Padmasambhava (ilustrul maestru tantric indian, supranumit şi „Astrologul Kalachakra-ei"), Sri Yukteshwar (maestrul lui Paramahamsa Yogananda) sau - în zilele noastre - maestrul vishnuit Gaurahari Dasanudas Babaji (David Bruce Hughes).

Deşi, în unele privinte, Jyotish se aseamănă cu astrologia occidentală tradiţională (de exemplu: semnificaţia generală a planetelor, zodiilor şi caselor), totuşi, în mare parte, modul de lucru şi de interpretare este total diferit, existând foarte multe practici şi metode care nu se regăsesc niciunde în astrologia vestică. Bogăţia şi complexitatea tehnicilor previzionale Jyotish întrece cu mult aproape tot ce se cunoaşte în astrologia vestică, iar profunzimea spirituală a viziunii astrologiei Jyotish autentice este remarcabilă. De asemenea concepţia şi tehnicile Jyotisha se află la baza sistemului tantric tibetan de astrologie Kalachakra, fiind incluse, parţial (alături de elemente din astrologia chineză şi de metode divinatorii ale tradiţiei şamanice Bӧn) în sistemul tradiţional de astrologie tibetană (tib: sKar-rtsis).