Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

 
 

Proiect pilot pentru depistarea copiilor cu diverse forme de autism

Creat 14.07.10 20:52 | Ultima modificare 14.07.10 21:23

Proiect pilot pentru depistarea copiilor cu diverse forme de autism

Primăria municipiului Cluj-Napoca a semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia Autism Transilvania în vederea testării copiilor din creşele clujene pentru depistarea riscului de a dezvolta tulburări din spectrul autist.
Scopul acestei colaborări este de a testa copiii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 36 de luni, care frecventează creşele publice de pe raza municipiului Cluj-Napoca.
Importanţa acestui protocol este de a oferi acces la aceste teste unui număr cât mai mare de copii, ştiut fiind faptul că autismul şi bolile din spectrul autist nu prezintă simptome vizibile, nu se moştenesc şi nu pot fi depistate decât prin teste specifice. Este important de subliniat faptul că, o dată depistată această maladie, copiii pot fi recuperaţi prin terapie specifică. Şansele de reuşită cresc cu cât problemele sunt mai devreme depistate, terapia având cele mai mari şanse de reuşită la vârsta de 18-36 luni. După 7 ani, un autism depistat nu mai poate fi tratat, iar copilul acela va deveni o povară pentru familie şi pentru societate.

Testarea va fi realizată prin aplicarea de către medicii de la creşe a testului de evaluare M-CHAT, în urma unui training susţinut de reprezentanţii AAT, în colaborare cu un medic specialist în psihiatrie pediatrică. Testul este compus din 22 de întrebari la care se raspunde cu da sau nu.

Programul se va derula în două etape, prima de a oferi un training medicilor şi asistenţilor din creşele clujene cu privire la modalitatea de testare şi interpretare a reacţiilor copiilor la test, iar cea de-a doua de aplicare a testelor în creşe.

Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Autism Transilvania cu sprijinul unui medic specialist în psihiatrie pediatrică, vor realiza în sala mare de şedinţe a Primăriei Cluj-Napoca, un training de aplicare a testului M-CHAT pentru medicii care deservesc creşele din municipiul Cluj-Napoca. După aplicarea testelor, acestea se vor centraliza la asociaţie, iar copiii depistaţi cu forme din spectrul autist vor fi evaluaţi de către specialişti pentru diagnosticare.

La finalul acestei campanii Asociaţia va prezenta un raport, în urma căruia vom avea o imagine cu privire la incidenţa acestei boli la copiii clujeni.

Calendarul acţiunilor:

1-12 iunie 2010: Anunţarea medicilor şi a conducerii creşelor
1-12 iunie 2010: Pregătirea formularelor de evaluare
14-20 iunie 2010: Întâlnirea reprezentanţilor AAT cu medicii care deservesc creşele şi prezentarea chestionarelor de evaluare
21 iunie-18 iulie 2010: Efectuarea testelor de către medicii creşelor
19-25 iulie 2010: Centralizarea testelor la AAT
26 iulie-15 august 2010: Analizarea datelor şi intocmirea raportului final
16-22 august 2010: Diseminarea rezultatelor, întâlnirea reprezentanţilor AAT cu părinţii copiilor depistaţi cu risc

Sursă: http://www.primariaclujnapoca.ro/comunicate.html?gId=225