Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

 
 

JYOTISH

Curs de Jyotish (astrologie indiană)

Cui se adresează acest curs?

Cursul se adresează tuturor celor care vor să studieze astrologia. Persoanele interesate de cultura şi tradiţia orientală sau care urmează o practică spirituală mai ales de factură yoghină sau tantrică (hinduistă sau buddhistă) vor găsi în Jyotish un tezaur de înţelepciune şi un auxiliar de excepţie. Practicanţii ayurveda pot beneficia imens de pe urma studierii acestui sistem, care vine ca o completare şi o întregire a cunoaşterii şi abordării lor terapeutice (de fapt toţi terapeuţii pot beneficia imens de pe urma studiului astrologiei!). Practicanţii (de orice nivel ai) astrologiei occidentale vor putea să dobândească o nouă perspectivă şi un set suplimentar de instrumente care le va permite să-şi desăvârşească abilităţile astrologice. Nu în ultimul rând, Jyotish are un mesaj universal şi poate fi o alegere perfectă pentru oricine doreşte să se cunoască foarte bine pe sine însuşi şi să trăiască într-o mai mare armonie cu forta vieţii (shakti). Cu excepţia cunoaşterii directe obţinute prin implicarea activă pe o cale spirituală autentică sau prin iubire, nici o altă ştiinţă, artă sau psihologie nu ne poate oferi mai multe revelaţii despre noi înşine, despre ceilalţi, despre viaţă, despre natura timpului şi a Creaţiei, prin comparaţie cu astrologia (cu condiţia ca aceasta să fie corect înţeleasă şi integrată)!

Cum se desfăşoară cursul?

Cursul cuprinde esenţa metodelor de deliniere şi interpretare a astrogramelor în sistem indian şi este special gândit pentru a fi accesibil începătorilor în astrologie. Cu toate acestea cunoaşterea, la orice nivel, a astrologiei occidentale poate fi - la început - de un mare ajutor. De asemenea practica sistemului medical ayurveda şi a disciplinelor spirituale de factură hinduistă/buddhistă ajută şi ele până la un punct (sau de la un punct încolo). Deşi este un curs introductiv, el este proiectat să acopere toate cunoştinţele necesare pentru a putea trece, după finalizarea sa, la un nivel relativ avansat în astrologie.

Cursul este intensiv şi se desfăşoară folosind atât metode moderne de învăţare şi expunere a informaţiilor cât şi metoda tradiţională de studiu a astrologiei folosită în India (citire/ascultare - comentariu lămuritor al sutrelor Jyotisha). La baza studiului va sta compendiul de bază al sistemului Jyotisha, „Brihat Parashara Hora Shastra", atribuit lui Maharshi Parashara (tatăl lui Vyasa, reputatul înţelept compilator al Vedelor şi al epopeii hinduse „Mahabharata" din care face parte şi tratatul de bază al sistemelor Yoga şi Vedanta, „Bhagavad Gita"), dar se vor aborda şi alte lucrări foarte importante cum ar fi „Jaimini (Upadesha) Sutras" a lui Maharshi Jaimini (discipolul lui Vyasa), „Phaladhipika" a lui Mantreshvara, „Uttara Kalamrita" a lui Kalidasa, „Yavanajataka" a lui Spujidhvaja, „Brihat Jataka" şi „Brihat Samhita" a lui Varahamihira, „Saravali" a lui Kalayana, „Tajika Shastra" a lui Neelakantha şi „Jataka Parijata" a lui Vaidyanatha. O bibliografie consistentă va fi indicată celor care vor sa studieze Jyotisha în profunzime.

Particularitea de bază a cursului este aceea că se lucrează cu sayana rashis, deci cu semne tropicale şi nu siderale (nirayana), aceasta fiind (în opinia mea şi nu numai a mea) o cheie aproape pierdută în astrologia indiană practicată în zilele noastre! În delinierea nakshatra-elor se va lucra cu ayanamsa lui Sri Yukteshwar (desigur însă că fiecare va putea opta, dacă va dori, pentru lucrul cu o altă ayanamsa şi pentru folosirea semnelor siderale, tehnica de interpretare fiind exact aceeaşi). Se va practica atât pe astrogramele proprii, cât şi pe astrograme prestabilite. Studiul va fi însoţit de foarte multe exemple, pentru a facilita înţelegerea şi asimilarea practică a informaţiilor, iar abordarea va fi sistematică. În anumite momente se vor desfăşura şi unele meditaţii astrologice pentru a facilita conectarea la conştiinţa şi energia vie manifestată prin Roata Zodiacală.

Cursanţii vor primi textele tradiţionale (traduse din sanskrită în engleză), un software astrologic şi complexul de hărţi astrologice proprii necesare practicii. Voi urmări să ofer şi materiale de curs tipărite, în măsura timpului de care voi dispune pentru întocmirea lor.

Cerinţe

Celor care vor să studieze Jyotish li se cer înalte calităţi morale (integritate, bună-credinţă, dragoste pentru adevăr) şi un angajament de lungă durată, precum şi răbdarea şi perseverenţa în asimilarea complexităţii acestei discipline. Nu ajută prea mult să se studieze Jyotish la un nivel superficial, doar pentru a mai afla ceva nou, pentru că, fiind vorba de o astrologie eminamente previzională, capacitatea de a descifra patternurile viitorului depinde fundamental (pe lânga puterea de clarviziune şi intuiţia proprie) de excelenta cunoaştere şi înţelegere a esenţei tehnicilor tradiţionale. Înţelegerea profundă a astrologiei nu apare după doar cateva luni de studiu, ci necesită întreaga viaţă, pentru că, în ultimă instanţă, astrologia nu este altceva decât cunoaştere de sine!

De aceea studiul individual al sutra-elor Jyotish şi al comentariilor acestora este de mare ajutor.

Durata, ziua şi modul de desfăşurare

Cursul se desfăşoară în şedinţe de 3h 30 min, din două în două săptămâni. Fiind un curs foarte complex, durata estimată a acestui curs introductiv este de 18 luni. Modul de desfăşurare va putea fi modificat în funcţie de nevoile (majorităţii) cursanţilor.

Contact: radutimis27@yahoo.com.