Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

 
 

Expoezoteric 2009

Rugăciune, iertare, iubire

În perioada 9–13 septembrie sub denumirea „Conferinţa Expoezoteric 2009 Cluj-Napoca” a avut loc în oraşul nostru un şir de manifestaţii ce ţinteau prezentarea pentru publicul local a terapiilor complementare practicate în ţară.
În alintarea razelor de soare călduroase încă şi apoi a dupămeselor răcoroase ale verii târzii, începând din miercuri şi până duminică, publicul sosea într-un număr din ce în ce mai mare la prezentările şi standurile expoziţionale de la centrul Expo Transilvania.
Manifestaţia, ţinută a treia oară sub această denumire în Cluj, a primit spaţiu de desfăşurare pe lângă târgul de sfârşit de vară – prezentările din sala de conferinţă bucurându-se, cu toate astea, de un cadru familial, ferit de zgomotul „închiderii de sezon”.

Şi mai departe... sub semnul triadei

De-a lungul a celor cinci zile ale conferinţei s-a prezentat o gamă bogată a modalităţilor ce vin în sprijinul soluţionării celor mai arzătoare problemele ale omului de astăzi: criza de timp, organismul sleit de puteri şi predispus la boli, conflicte relaţionale.
Nimic nu este întâmplător – se susţine în cercurile ezoterice. În cadrul manifestaţiei au avut loc trei tipuri de evenimente: prezentări ce ţinteau informarea publicului larg – având, desigur, şi cea mai mare audienţă –, workshop-uri pentru specialişti şi alţi cunoscători ai domeniilor abordate, şi expunerea la standuri a cărţilor apărute în domeniu şi a altor articole de interes. Prezentările s-au structurat, la fel, în trei grupuri principale: spiritualitate, practici de vindecare, respectiv bazele ştiinţifice şi tehnice ale terapiilor complementare – toate ţintind, totuşi, aceeaşi chestiune: ajutorul oferit omului – complexul corp–suflet–spirit – spre autovindecare. Autorii cărţilor de spiritualitate, practicanţii de terapii complementare şi cercetătorii ştiinţifici enunţau acelaşi lucru: nu cel care este considerat „vindecător” vindecă – ci divinitatea din care face parte fiecare dintre noi. Astfel însuşi omul, întorcându-se spre divinitate, este cel ce capătă puterea de a se autovindeca. Păşind mai departe pe acest fir: un alt laitmotiv ce a parcurs prezentările a fost ideea ce stă la baza homeopatiei: cea a similarităţii – sau cum s-a exprimat Prof. dr. Traian Stănciulescu, profesor al Facultăţii de Filosofie din Iaşi: „dă-i celuilalt ceea ce este el”.

Puterea iubirii

Trăind în era dualităţii, prin categorisirile de „bine” şi „rău” făcute, omul încă îşi caută „duşmanul” înafara lui. Astrologul Alexandru Nicolici ne-a atras atenţia asupra şansei uriaşe oferite tocmai de accelerarea vieţii de astăzi, criticată deopotrivă în medii şi în familie, şi anume: reflexia asupra spectacolului vieţii proprii, derulându-se din ce în ce mai rapid, ne oferă oportunitatea de a ne recunoaşte greşelile – şi de a le corecta. Aşadar, „duşmanul” nu este afară – prin mărturiile lor, terapeuţii, trecuţi şi ei prin încercările vieţii – încercări survenite deseori în urma dorinţei de a ajuta şi de a se ajuta –, ne propun o abordare diferită: cunoaşterea de sine, acceptarea cu răbdare şi iubire a propriei persoane, descinse din generaţii şi dezvoltate pe suportul unei multitudini de relaţii familiale mai mult sau mai puţin sănătoase, renunţarea la sentimentele negative legate chiar de părţile noastre neacceptate, şi astfel eliminarea principalelor piedici din calea integrării lor.
La triada cuvintelor cheie a prezentărilor abordând sacroterapia, rugăciune–iertare–iubire, rima din ultima zi a conferinţei prin enunţul medicului neurolog Conf. dr. Liana Mărginean era: „Cea mai mare putere integratoare este iubirea”.

Mişcarea „ezo” se extinde

Un fapt deosebit de îmbucurător la conferinţa ezoterică ţinută în oraşul nostru a fost acela că s-a putut constata tendinţa de înmănunchiere a abordărilor spirituale, practice şi ştiinţifice ale problemelor omului de azi.
Am aflat de la co-organizatoarea manifestaţiei, Elena Bucur, că astfel de evenimente au loc în ţară de mai bine de zece ani, primele conferinţe anuale fiind organizate la Arad (începând din 1996), de către Asociaţia Naţională a Terapiilor Complementare din România (ANATECOR), iar apoi la Deva (din 2001), anul acesta în oraşul hunedorean având loc cea de-a VIII-a ediţie, ridicată la rangul de congres internaţional, organizatorul fiind Societatea Europeană pentru Tehnică Radiantă şi Armonie Spirituală (SETRAS). EXPOEZOTERIC este organizată de câţiva ani, cu caracter itinerant, de către Adriana Mărcuş, prin Asociaţia APPEL ROMÂNIA. Până acum au avut loc conferinţe la Oradea, Timişoara, Cluj, Bistriţa, Târgu-Mureş, Sibiu. Manifestări cu tema ezoteriei şi a terapiilor complementare sunt ţinute, deasemenea, şi la Timişoara, Bucureşti, la Slobozia este în curs de organizare.
În cadrul conferinţei din Cluj s-au atins doar problemele actuale ale umanităţii, fiind prezentate în paralel, atât ştiinţific cât şi prin limbajul ezoteriei, mai cu seamă noţiunile cele mai importante. În încheiere Elena Bucur a declarat că datorită interesului mare de către public organizatorii plănuiesc o continuare a manifestaţiei şi în viitor.
Lectorii conferinţei au fost:

• CRINA VERES – Cluj-Napoca, medic
• ALEXANDRU NICOLICI – Oradea, astrolog
• TRAIAN STĂNCIULESCU – Iaşi, profesor Universitatea A.I.Cuza
• ARITIA POENARU – Iaşi, arhitect, designer
• HORAŢIU MIHAIL – Bucureşti, terapeut
• DANIELA FLUERAŞ – Sahaja Yoga România
• CONSTANTIN DORNEANU – Câmpulung, astrolog
• SZILÁGYI GÉZA –Târgu-Mureş
• NICULINA BECIU – Slobozia, astrolog H-IQ, energoterapeut
• OLEG COCERVEI – Cluj-Napoca, terapeut
• CEZAR POPESCU – Sibiu, terapeut
• DANIELA GHIGEANU – AIba-Iulia, terapeut
• NICOLAE NEGRILĂ – Alba-Iulia, terapeut
• LILIANA MICŞA, CHRISTIAN MAURER – Centrul Vywamus Romania, Timişoara
• ANA ORŞA – Deva, terapeut
• GEORGE EISIKOVITS – Cluj-Napoca, specialist în alimentaţie naturistă
• DUMITRU IOSUB – Botoşani, inginer, energoterapie
• DUMITRU BRANC – Arad, autor de specialitate
• LIANA MĂRGINEAN – Cluj-Napoca, medic neurolog
• CELINA NEGREA GAVRILĂ – Deva, terapeut
• ANA MARIA BALÁZS – Cluj-Napoca, terapeut

Recomandaţi acest articol unui prieten:

opinia Dvs.:

Creat 07.02.10 19:29 | Ultima modificare 07.02.10 19:29
:-):-D:-D:-P:-O:-(:-B:-/:-o;-)B-):-X>-)]-|[-][-]love
Trimite ca și anonim - Nume:
Adresa email:
Scrieţi codul de control "4295":