Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

 
 

ECOVITA

Ecovita – forum regional pentru sănătatea omului şi a mediului său

În perioada 27–29 noiembrie, în cadrul Zilelor Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca, la centrul expoziţional Expo Transilvania a avut loc un şir de manifestări ce şi-a propus ca obiectiv conştientizarea comunităţii asupra importanţei sănătăţii şi promovarea serviciilor din cadrul terapiilor moderne, inclusiv alternative şi complementare, la nivelul regiunii Clujului. Organizatorii evenimentului: Centrul Medical Elmavital din Cluj şi Expo Transilvania SA.
Manifestările ce au avut loc în cadrul evenimentului s-au înscris în trei mari categorii: conferinţe, demonstraţii practice şi standuri expoziţionale.

Conferinţe, simpozioane şi workshop-uri

Programul de prezentări şi workshop-uri a fost una deosebit de bogată. Deşi cu preponderenţă lectori clujeni, la eveniment au participat oameni de specialitate din toată ţara: medici, psihologi, cadre didactice din învăţământul superior, cercetători ştiinţifici activând în domeniul produselor naturale, organizaţii non-guvernamentale din domeniul terapiilor alternative, autori de specialitete, terapeuţi.
În prima zi s-au desfăşurat lucrările secţiunii de medicină, în a doua zi urmând secţiunile: educaţie, psihologie, dezvoltare personală, respectiv dupămasă: nutriţie şi dietetică. Ziua a treia a fost dedicată ecologiei.
Stresul social suportat de populaţia ţării – cauzat de suprasolicitare şi de frustrarea din cauza posibilităţilor financiar-economice – a contribuit la limitarea capacităţii de a înlocui reflexele sociale inadecvate, inclusiv cele legate de diviziunea muncii. Conducători şi conduşi, învăţare pe tot parcursul vieţii vs. forţă de muncă necalificată, delegarea controlului mental al vieţii de către cea mai mare parte a societăţii – iată câteva trăsături caracteristice pentru ultimii douăzeci de ani.
Ceea ce am putut nota la această manifestaţie a fost un nou mod de relaţionare între iniţiativele care doresc să contribuie la sănătatea omului de azi. Din prezentarea preşedintelui Asociaţiei Naţionale de Terapii Complementare din România (ANATECOR), Remus Tănase am aflat că prima provocare pentru aceste iniţiative este ridicarea la nivel oficial a conceptului modern de sănătate şi promovarea acestuia pe scară largă. Astăzi sănătatea înseamnă mult mai mult decât lipsa bolilor – astfel nu mai ajunge intervenţia în caz de îmbolnăvire, ci este necesară promovarea vieţii sănătoase.
La conferinţă am cunoscut mai multe definiţii ale noţiunii. Psihologul Adrian Cranta a prezentat formularea folosită în tradiţia tao, conform căreia sănătatea, la nivel individual, este echilibrul dinamic al vieţii, la care contribuie ca şi factori: familia, societatea, situaţia financiară şi spiritualitatea. Remus Tănase a prezentat pe larg conceptul modern al sănătăţii, acesta cuprinzând şase dimensiuni ale vieţii: fizic, emoţional, mental, decizional, social şi spiritual. Dr. Didi Surcel, medic primar în domeniul medicinii muncii, cercetător ştiinţific, a oferit definiţia actului de sănătate: omul sănătos este cel care îşi realizează visele. Iar conform definiţiei spirituale, date de autorul de specialitate Dumitru Branc, este sănătos cel ce gândeşte şi face ceea ce simte.

Oferta serviciilor în domeniul sănătăţii şi a modului sănătos de viaţă

Iniţiativele legate de viaţa sănătoasă arată trăsături noi atât pe planul administrativ şi economic cât şi pe cel al comunicaţiei. După ce în domeniul serviciilor legate de modul de viaţă în plan comercial se dezvoltă mai ales sistemele de reţea, devine din ce în ce mai notabilă parteneriatul între diferitele profesii. De exemplu, este cunoscut faptul că producţia materiei prime pentru alimentaţia sănătoasă necesită o pregătire temeinică, actualizarea permanentă a cunoştinţelor, iar în agricultura biodinamică urmărirea continuă a condiţiilor naturale deopotrivă în mod raţional şi intuitiv. La expo acest proces al realizării alimentelor sănătoase a fost completat de oferirea unor tehnologii dezvoltate pe baze ştiinţifice care ridică producerea alimentelor la rangul artei – ceea ce face ca acesta să devină partenerul egal al terapiilor moderne, din domeniul stilului de viaţă.
Ceea ce s-a prezentat la expo în domeniul diagnosticării computerizate a fost tehnologia de vârf – marea majoritate a tehnologiilor fiind prezentă permanent în oraşul nostru.
Celălalt capitol mare al ofertei a fost cel de produse naturiste şi suplimente nutritive. Un detaliu mai puţin cunoscut este faptul că o gamă largă a acestor produse a fost dezvoltată şi este produsă chiar în oraşul nostru.
La expo s-au prezentat cu o ofertă deosebit de bogată standurile cu publicaţii despre modul sănătos de viaţă, ezoterie, dezvoltarea personalităţii.
Înafara acestor trei mari capitole de oferte au fost prezente multe altele: sporturile orientale, bowtech, servicii în domeniul cosmeticii etc.


Educaţia în noua eră

Multe dintre prezentările teoretice cât şi cele practice s-au ocupat de problema educaţiei. La conferinţă s-a prezentat faptul că metodele inadecvate de educaţie, cât şi dependenţa de calculator şi televizor cauzează dezvoltarea insuficientă a comunicării dintre cele două emisfere cerebrale ale copiilor, ceea ce are repercusiuni inclusiv pe plan social. Pe de o parte, neglijarea folosirii eficiente a emisferei drepte în procesul de învăţare duce la capacitate limitată de prelucrare a cantităţii mari de informaţie, la creativitate limitată; pe de altă parte, lipsa conştientizării impresiilor favorizează acţiunea manipulată, urmărirea necondiţionată a modei.
Supravieţuirea în perioada actuală caracterizată de explozia informaţională presupune noi capacităţi, devenind necesară dezvoltarea concomitentă a generaţiilor, copiii şi tinerii având nevoie atât de sprijinul şcolii cât şi de cel al familiei. Jocul în educaţia copiilor şi a tinerilor având o importanţă deosebită, la eveniment s-au prezentat o serie de programe care îl aplică, de la pedagogia Waldorf până la promovarea alimentaţiei sănătoase prin jocuri de rol. Nu au lipsit nici programele ce se adresează în primul rând adulţilor, cum sunt tehnicile de eliberare emoţională sau sahaja yoga. Dezvoltarea personalităţii şi a simţurilor fine presupune un proces îndelungat, care poate fi însă mult ajutat prin programe educaţionale adecvate pentru diferitele categorii de vârstă, respectiv, în prima fază, prin convertirea experienţelor şi cunoştinţelor acumulate în astfel de programe. La prezentări s-a arătat că diferitele metode de evaluare compurerizată a stării de sănătate constituie, în acelaşi timp, metode potrivite de urmărire a dezvoltării individuale.

Se cunoaşte fatul că pe parcursul dezvoltării există etape în care capătă accent munca individuală, având ca rezultat un salt în evoluţie. În urma acesteia subiectului i se deschid posibilităţile de a-i întâlni pe ceilalţi şi de a le admira procesul. Conferinţa Ecovita a fost un exemplu frumos pentru o astfel de întâlnire, pe lângă un mare număr de „învăţăcei” lectorii, învăţătorii lor participând poate chiar în „masă critică” – terapeutul de familie dr. Crina Veres a arătat că la nivelul Clujului ajunge să colaboreze 15 persoane care gândesc asemănător pentru ca modul lor de gândire să aibă efect asupra întregii comunităţi.
Am aflat de la Remus Tănase că în România – doar aici – există legislaţie referitoare la reglementarea terapiilor complementare, iar Conf. dr. Liana Mărginean, organizatorul principal al evenimentului a anunţat ştirea îmbucurătoare că există deja în derulare un proiect pentru „alfabetizarea ecologică”, primul obiectiv fiind realizarea unui program de educaţie de terapii complementare, la nivel superior.


Sit recomandat:
http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_medicina_alternativa.php

Recomandaţi acest articol unui prieten:

opinia Dvs.:

Creat 07.02.10 19:28 | Ultima modificare 07.02.10 19:29
:-):-D:-D:-P:-O:-(:-B:-/:-o;-)B-):-X>-)]-|[-][-]love
Trimite ca și anonim - Nume:
Adresa email:
Scrieţi codul de control "4287":